Producenci
Cząber na wagę
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Cząber
Kraj pochodzenia: Polska
Cząber rośnie w stanie dzikim w południowo-wschodniej Europie i Turcji. Uprawiany natomiast w wielu rejonach świata. Jest rośliną jednoroczną dorastającą do 25-30cm.
Cząber jest zarówno rośliną przyprawową jak i leczniczą. Napary z cząbru mają właściwości antyseptyczne i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
W kuchni zwykle używa się świeżego lub suszonego cząbru. Służy do przyprawiania warzyw strączkowych takich jak groch, fasola, jak również do kapusty czerwonej i białej oraz ogórków i pomidorów. Cząber często łączy się z tymiankiem. Cząber używa się także do przyprawiania mięs o niewyraźnym smaku jak cielęcina i drób czy do potraw grzybowych.
Ciekawostka: po dodaniu cząbru, potraw nie powinno się gotować.
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również, sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, gorczycę, laktozę, jaja, seler, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od światła, wilgoci, oraz wysokich temperatur.