
Cynamon mielony na wagę
Opis
Cynamon mielony
Składniki: cynamon mielony 100%
Cynamon otrzymuje się z kory cynamonowca chińskiego (inne nazwy: kasja, cynamonowiec wonny). Gatunek pochodzi z południowych Chin. Uprawiany jest w Chinach, Wietnamie, Birmie. Surowiec, czyli kora pozyskiwana jest z drzew 6-10 letnich. Zawiera ona olejek cynamonowy, żywice, garbniki i związki śluzowe, które odpowiadają za właściwości lecznicze i aromatyczne cynamonu.
Do czego użyć mielonego cynamonu?:
Cynamonu mielonego najczęściej używamy w kuchni, oto kilka przykładów zastosowania:
- Kawa lub kakao z dodatkiem cynamonu
- Cynamonowa owsianka lub kaszka
- Naleśniki cynamonowe
- Warzywa z dodatkiem cynamonu: słodkie ziemniaki, marchew, dynia
- Koktajle cynamonowe
- Pieczone jabłko z cynamonem
- Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
- Posypka ciast i deserów
Wpływ na organizm:
Czy cynamon może mieć właściwości lecznicze? Okazuje się, że tak:
- może regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi
- wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, skutecznie chroniąc nas przed chorobami
- wspomaga procesy trawienia
- jest cennym źródłem manganu, błonnika, żelaza, wapnia
- poprawia procesy trawienia, stosowany jest do zwalczania wzdęć nudności i biegunek
- działa rozgrzewająco, poprawiając nastrój w zimne jesienno-zimowe wieczory
Ciekawostka:
Cynamon mielony często wykorzystywany jest w naturalnym ogrodnictwie. Odstrasza mrówki od posypanych cynamonem grządek, bez szkody dla środowiska. Zapobiega również wnikaniu chorobotwórczych grzybów do zranionych roślin. Stosowany również jako preparat do ukorzeniania sadzonek.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również, sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, gorczycę, laktozę, jaja, seler, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od światła, wilgoci, oraz wysokich temperatur.