Producenci
Bazylia suszona na wagę
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalni
Opis
Bazylia suszona
Bazylia to bardzo popularna roślina ziołowa dorastająca do pół metra wysokości. Posiada czterokątne łodygi zielonej lub czasami czerwonawej barwy z jajowatymi ostro zakończonymi listkami. Bazylia wydziela silny rześki aromat z nieco cytrusowym akcentem. I właśnie ze względu na ten aromat w żadnej kuchni tego składnika nie powinno zabraknąć. Nadaje aromatyczny smak wielu potrawom. Pasuje do prawie każdej potrawy kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie popularna we Włoszech. Zanana jest z tego, że doskonale komponuje się z pomidorami przez co czasami nazywana bywa pomidorowym ziołem.
Składniki: liście bazylii suszonej 100%
Do czego użyć bazylii suszonej?
- doskonale wzbogaca zupy, sosy, sałatki
- służy do nacierania mięsa i jako składnik marynat
- jest nieodłącznym składnikiem włoskiej pizzy i pasty
- używana do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek
- spotyka się także bazylię w wyrobach cukierniczych takich jak ciasteczka na słono i słodko
Ważne!!!
Bazylię należy dodawać pod koniec gotowania. Poddana zbyt wysokiej temperaturze utraci swój aromat i niesamowite właściwości, a nawet może stać się gorzka.
Wpływ na zdrowie:
Oprócz niezastąpionych wartości kulinarnych bazylia wykazuje też właściwości lecznicze. To za sprawą występującego w niej olejku bazyliowego. Stosowana głównie jako środek poprawiający trawienie, działający antydepresyjnie i odstresowująco, zewnętrznie jako środek niwelujący obrzękli i opuchlizny również po ukąszeniach owadów.
Bazylia:
- poprawia trawienie i niweluje wzdęcia
- działa na układ nerwowy antydepresyjnie i uspokajająco
- działa odświeżająco o odkażająco
- wykazuje właściwości moczopędne, rozkurczowe, przeciwzapalne
- zastosowana zewnętrznie zmniejsza opuchlizny, obrzęki
Kraj pochodzenia: Egipt
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również, sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, gorczycę, laktozę, jaja, seler, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od światła, wilgoci, oraz wysokich temperatur.