
Anyż gwiazdki na wagę
towar niedostępny

Opis
Anyż gwiazdki
Anyż gwiazdkowy to owoce orientalnego drzewa, inaczej zwanego badianem właściwym. Anyż charakteryzuje się wyrazistym smakiem i lekko słodkim aromatem z delikatną nutką lukrecji. Stosowany w postaci całych owoców, rozdrobniony lub zmielony. Używany w kuchni tajskiej, koreańskiej, chińskiej, japońskiej. Żucie nasion anyżu niweluje nieświeży zapach z ust. Olejek anyżowy dodaje się do niezbyt mocnych alkoholi, a gwiazdki anyżu stosowane są do aromatyzowania piwa grzanego. Spożywanie anyżu działa korzystnie na proces trawienia.
Składniki: anyż gwiazdki 100%
Do czego możemy użyć anyżu gwiazdkowego?
Anyż gwiazdkowy charakteryzuje się lekko ostrym smakiem, trochę innym niż ten pochodzący z papryki, dlatego stanowi bardzo cenione uzupełnienie dań ostrych. Anyż znany jest też z właściwości podkreślających aromaty innych składników dań, szczególnie warzyw.
Główne przykłady zastosowania anyżu gwiazdkowego:
- dodatek do naparów i herbat
- dodatek do kompotów owocowych i grzańców
- przyprawa do mięs, ryb, warzyw
- stosowany w cukiernictwie do ciast i cukierków
- jest podstawowym składnikiem chińskiej przyprawy 5 smaków
- do aromatyzowania nalewek i wytwarzania wyciągów alkoholowych
- używany do dekoracji
Anyż gwiaździsty i jego wpływ na zdrowie
Anyż gwiazdkowy znany jest przede wszystkim z właściwości poprawiających trawienie. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze pomagają przy infekcjach górnych dróg oddechowych, kaszlu, bólu gardła katarze. Skuteczne są także przy bakteryjnych zakażeniach układu pokarmowego oraz uciążliwych kolek. Przy profilaktyce zdrowotnej najczęściej stosuje się napary oraz wyciągi alkoholowe anyżu:
Anyż:
- poprawia proces trawienia i pracę układu pokarmowego
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- wykazuje działanie moczopędne
- wspomaga układ odpornościowy organizmu
- pomocny jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych
Kraj pochodzenia: Wietnam
Informacje o alergenach: W zakładzie pakowane są również, sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, gorczycę, laktozę, jaja, seler, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można wykluczyć w 100% wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od światła, wilgoci, oraz wysokich temperatur.